fbpx
beeld van boogschutter herakles die zijn boog spant

Hoge spierspanning door stress

Wat doet de stress reactie met het lichaam?

Als je hoge spierspanning in je lichaam voelt, betekent dit dat de stress reactie geactiveerd is. Op zich een hele nuttige reactie. Wanneer je in een gevaarlijke situatie terechtkomt, wil je je kunnen verdedigen of zo hard mogelijk weg kunnen rennen. Dan komen de geactiveerde spieren goed van pas.

De stress reactie omvat meer dan alleen het aanspannen van de spieren. Wanneer de hersenen een situatie als onveilig inschatten, moet het lichaam heel snel in algehele staat van paraatheid gebracht worden.  Je hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog,  spieren spannen zich aan, de ademhaling versnelt, handen koelen af en het zweet breekt je uit. Als de stressvolle situatie voorbij is, dan neemt de spanning weer af. Lichaam en geest kunnen zich dan herstellen.

We hebben allemaal een zekere mate van stress nodig om te kunnen functioneren. Hoeveel en in welke vorm iemand stress aan kan, is sterk afhankelijk van de persoon.

Langdurige stress

Vooral wanneer stress langer aanhoudt kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Iemand die veel stress heeft en weinig herstelt raakt uit balans. Door voortdurende aanspanning van spieren krijgen we last van pijnlijke of stijve spieren in nek, schouders en rug. Wanneer we last hebben van de nek gaat dat ook dikwijls gepaard met hoofdpijn. De buffer wordt steeds kleiner. Op een gegeven moment kun je het gevoel hebben dat je lichaam onder ‘hoogspanning’ staat. Je voelt een continue hoge spierspanning.

Aanhoudende stress zorgt er ook voor dat we vatbaarder worden voor ziekten en infecties. De weerstand neemt namelijk af onder invloed van een van de stresshormonen cortisol. Daarom worden klachten zoals eczeem, last van de maag en darmen, duizeligheid en hartklachten ook gelinkt met langdurige stress.

Hier een lijstje met mogelijke klachten door langdurige stress:

  • hyperventilatie
  • slapeloosheid
  • koude handen en voeten
  • duizeligheid
  • hoge bloeddruk
  • hyperventilatie
  • hartkloppingen
  • maag- en darmklachten
  • vatbaarheid voor ziekten en infecties
  • stijve of pijnlijke nek
  • rugklachten
  • hoofdpijn

Deze lijst is niet volledig. Er worden heel veel klachten in verband gebracht met langdurige stress. Logisch, omdat stress het volledige systeem beïnvloedt. Het mooie van het menselijk lichaam is dat het altijd zoekt naar de beste oplossing op dat moment. We kunnen dus goed omgaan met stress. En we kunnen gelukkig ook invloed uitoefenen om er minder last van te hebben. Laten we eens even kijken naar oorzaken van hoge spierspanning.

heel erg zwaar beladen vrachtwagen met een passerende koegroepje mensen probeert al touwtrekkend een vrachtwagen weer op vier wielen te krijgen

 

 

Hoofdoorzaak van hoge spierspanning is overbelasting

 Zowel acute als chronische stressfactoren kunnen leiden tot verhoogde spanning in de spieren.
 

Lichamelijke overbelasting

Lichamelijke overbelasting kan plotsklaps plaatsvinden, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, een ernstige val, blessure tijdens het sporten of het verkeerd tillen van een zwaar object. Vaker is het een gevolg van langzame opeenhoping van lichamelijke stress.  Denk aan een slechte sta- of zithouding, het dagelijkse uitoefenen van zwaar werk of het (fanatiek) beoefenen van een sport.

Ook de gevolgen van een zwangerschap of een langdurig ziekbed kunnen fysieke stress veroorzaken. Je kunt het vooral voelen in de onderrug, schouders, en de gewrichten.

Mentale overbelasting

 Werkdruk, gezinsleven, zorgen maken of het allemaal wel voor elkaar komt, financiële zorgen, etc.
 

Emotionele overbelasting

Het zijn de negatieve emoties die voor overbelasting zorgen. Angst, verdriet, zorgen, somberheid. Je voelt zelf al hoe je lichaam reageert op vervelende of moelijke situaties.

Chemische overbelasting

Er zijn veel producten in de verkoop die een negatieve invloed kunnen hebben op het functioneren van het lichaam. Soms ontkomen we er niet aan om ze te gebruiken. Vaak kiezen we er zelf voor  en zijn we ons niet bewust van de invloed die het heeft. Je kunt hierbij denken aan bepaalde voedingsmiddelen, medicijngebruik, residuen van bestrijdingsmiddelen, geur- en smaakstoffen. Ook beauty- en gezondheidsproducten zoals parfum, make-up, maar ook supplementen en etherische oliën.

 

Wat kan je zelf doen aan hoge spierspanning?

Het is belangrijk om de lichamelijke signalen van stress te herkennen en niet te lang te negeren. Het gaat vaak een hele tijd goed. Maar ondertussen draait je systeem wel overuren. Het lichaam moet harder werken om ‘normaal’ te functioneren. De kans dat het een keer mis gaat is groter. Het is dan ook altijd goed om te kijken waar bij jou de oorzaken van de verhoogde spierspanning liggen. Is het voornamelijk fysiek? Of ligt de oorzaak meer op het emotionele of mentale vlak? Misschien reageert je lichaam sterk op bepaalde voeding of gezondheidsproducten?

Wanneer je je bewust wordt waar bij jou de meeste spanning door wordt veroorzaakt, dan is dat een mooie eerste stap. Pas daarna kun je bedenken wat je gaat veranderen in je gedrag. Wat nu als je door de bomen het bos niet meer ziet en je hebt eigenlijk geen idee waardoor de spanning veroorzaakt wordt en ook niet waar de spanning zit in het lichaam. Je voelt het overal.

Een aantal dingen die je zou kunnen doen zijn:

  • wandelen of fietsen in de natuur
  • (rustig) bewegen
  • meditatie
  • bewust ademhalen
  • ademhalingstechnieken
  • niets doen

Dit lijkt misschien simpel, maar dat is het niet. Het lichaam biedt de sleutel tot bewustwording. De bovenstaande methoden zorgen ervoor dat je contact maakt met je lichaam, en daardoor met het hier en nu. Als je veel spanning of veel pijn hebt, fysiek of emotioneel, dat kan het lastig en confronterend zijn.

 

Hulp nodig om hoge spierspanning te verminderen?

Body stress release kan je hier bij helpen.

 Veel mensen vinden het toch moeilijk om er achter te komen wat de oorzaak is van de spierspanning, omdat het eigenlijk altijd een combinatie is
van verschillende factoren. En omdat de oorzaak van de spanning vaak in het verleden ligt. Of omdat het al met al te veel is geworden. De emmer (of de boot) is vol. Het is wel mogelijk om nu te ontspannen en te bewegen of te mediteren, maar het lichaam blijft in de ‘stress-modus’ staan. Als je dit herkent, dan is het de moeite waard om een afspraak te maken voor een aantal ‘body stress release’  behandelingen. Bij de behandeling testen we waar de ‘body stress’ (vastgezette spierspanning) zich bevindt. Door middel van impulsen zorgen we ervoor dat het lichaam de spierspanning laag voor laag kan loslaten.
een bootje dat vol met water staat. Het zinkt nog net niet.

Het prettige is dat het voor de body stress release behandeling niet uitmaakt wat de precieze oorzaak van de spierspanning is. Het lichaam reageert hetzelfde op fysieke overbelasting als op mentale stress. Je hoeft dus ook geen ‘stress’ te ervaren zoals we het woord in het Nederlands meestal gebruiken, om last te hebben van hoge spierspanning. Een ongeluk van 10 jaar geleden was toen een stressvolle gebeurtenis voor het lichaam. Een sportblessure, door de rug gegaan, operatie, etc. Uiteindelijk laat je lichaam de ‘optelsom’ zien van alle dingen die gebeurt zijn. Als er toen geen tijd en rust was om volledig te herstellen, dan heeft het zich ergens vastgezet. Body stress release helpt om deze spanning eruit te werken.

SR-DE BILT-Jochem-Alink
Jochem Alink
Gecertificeerd BSR Practitioner
Scroll naar boven
×

Hallo, wat kan ik voor je doen? 

Ik help je graag.

×